maanantai 15. helmikuuta 2016

Postikorttimaisema ennen ja tulevaisuudessa

Olisin lisännyt tähän alkuun havainnoksi kuvia, mutta tablettini on sen verran jälkeenjäänyt että neuvon teitä sanallisesti etsimään kuvat googlesta.

Eli ensin laitat googlen kuvahakuun maalaismaisema, kaunista eikös? No, ne kuvat ovat yhtä kuin savolainen postikorttimaisema ennen ja ainakin tänään.

Sitten näppäilet googlen kuvahakuun paritalo lähiö. Ja tämä kuva eritoten. Se on se savolainen postikorttimaisema  mahdollisesti huomenna ja ainakin tulevaisuudessa.

Joku tietysti urputtaa huuli törröllään että "en ymmärrä".

No, annas kun Pauliina vääntää rautalangasta.

Löysin semmoisen lehden kuin "koti savolaisessa postikorttimaisemassa?". Joku Kuopion kaupungin jakama lehtinen vuodelta mikä lie. Aion analysoida hieman mitä ajatuksia kyseisen lehden kansisivujen väliin jäävä osio minussa herätti.

Kun avaa kannen niin ensimmäisenä sinua tervehtii isolla punaisella fontilla kirjoitettulause: tervetuloa aaukkaaksi Kuopion maaseudulle. Sitten tekstissä huomautetaan että maalla asutaan väljemmin. Joo_o. Ainakin nyt asutaan, mutta entä huomenna ja tulavaisuudessa? Jos tuollaisten lehtien isot punaiset tervetulotoivotukset synnyttävät massamuuton maalle, niin eipä täällä enää asuta väljästi. Jos joka ikinen kaupunkilaisurpo päättää haluta asua postikorttimaisemassa niin eipä ole enää maisemaa postikorttiin. On vain tuon paritalo lähiön kaltaisia talo rykelmiä vieri vieressä.

Takaisin lehtisen pariin.

"Omassa pihapiirissä leikki ja harrastukset alkavat heti kotiovelta... parhaat leikkikaveritkin löytyvät usein ihan naapurista." Tästä huomaa, ettei lehtisen kirjoittaja ole asunut koskaan todella maalla. Ei täällä ole tarkoitus, että se naapuri asuu kivenheiton päässä. Naapuriin pitää olla matkaa. Maalla halutaan asua rauhassa, yksinäisyydessä ja yksityisyydessä. Ei niin, että puutarhanportin toisella puolella on jo naapurin talo.

Seuraavaksi kehutaan kyläkouluja. Joo_o, ja sitten Kuopio päättää joko lakkauttaa muutaman tai kaikki, ja silloin pienten koululaisten pitää matkata bussilla kaupunkiin kouluun. Ihanaa! (ja vitut)

Sitten seuraavaksi kerrotaan ensin Karttulan suunnasta. Otan tähän kantaa vaikka Karttula saa olla minun mielestä miten päin haluaa. Pihkainmäki. "Hyvät tieyhteydet tuovat kaupungin palvelut käden ulottuville niitä tarvitseville, kuitenkin asut luonnon keskellä väljästi". Hahhahhaa! Niin, miltäköhän vuodelta tää lehtinen on, näyttää uudelta mutta faktat on kuin suoraan kylien perustamisvuosilta. Jos joku on kerrankaan Pihkainmäessä käynyt niin tietää, että kun kotipihallasi ojennat käden niin silität naapurin taloa. 😂 Just täydellistä maalla asumista, not! On kuin asuisit jossakin Petosen lähiössä.

Sitten mennäänkin jo Länsirannankyliin. Silmiin pisti sana täydennysrakentaminen.Eli tyhjät tontit ja metsämaat ja muuten vaan vapaa neliömillimetri käytetään siihen että voidaan rakentaa lisää, Lisää, LISÄÄ! Ihan kuin ei olisi jo tarpeeksi. Oikotiet, etuovet ja muut vastaavat on täynnä myytäviä taloja, eiku valitsemaan mieleisesä eikä tartte tulla änkeemään uutta taloa vapaan oloselle tontille. Eiköhän ole mukava säästää vähän luontoakin tonttien välissä eikä tehdä niin, että naapurin paloportaat osuu omiin.

No sitten. Vannon ja lupaan että viimeinen huomio. "Rytky-kylä kauniissa luonnonmaisemissa. Rytky on puhdas maalaiskylä tuuheiden ja mäkisten metsien sylissä" 😂😂😂 Not! Otetaanpa kymmenen kilometrin säteellä, löydät ainakin kuusi avohakkuu laikkua ja ne  jatkuu vaan. Ja osa semmoisissa kohdissa että vois ihan rehellisesti kysyä, kuka maksaa luonnonsuojelurikoksen korvaukset? Rytkyn järven ympäriltä, pururadalta on joku ääliö vetänyt avohakkuun ihan rantaan asti, tervetuloa eroosio😂 ja joku toinen ääliö veti matalaksi nimiä vaille valmiin luonnonsuojelualueen, jossa on metriset muurahaiskeot ja semmoset kalliojärkäleet että suu loksahtaa auki ja ateisti uskoo löytäneensä jumalan. Kalliojyrkänteet on muuten tärkeitä alueita jotka yksin riittäisivät suojelukohteen perustamiseksi. Että juu, kutsu tässä nyt itsees homo sapiensiksi, viisaaksi ihmiseksi kun kohta ollaan siinä pisteessä ettei maaseutua löydy kuin sanakirjasta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti