lauantai 11. heinäkuuta 2015

Ylioppilaskoe on pääsykoe ei minnekään

Jossakin lehdessä oli eri aikakausien ylioppilaista ja huomasin siellä Risto Ihamuotilan haastattelun. Hän on mies jonka mielestä ylioppilaskoe pitäisi olla askelma yliopisto-opintoihin. Jonkun mielestä se on sitä jo nyt, mutta ei se ole.

Ihamuotila on ehdottanut yliopiston valintakokeiden poistamista. 

"Nykyinen pääsykoeruljanssi on raskas ja kallis sekä monille vuodesta toiseen pyrkiville nuorille että yliopistoille."

Niin on. Kokeita varten opiskellaan rankasti kauan ja ei yksin riitä, että opiskelet ylioppilaskokeisiin vaan siinä samalla sinun täytyy jo alkaa opiskella yliopiston pääsykokeisiin. Itse tunnen että olisin voinut saada parempia arvosanoja ylioppilaskokeista, jos en olisi hikihatussa samalla yrittänyt opiskella pääsykoemateriaaleja, koska halusin niin kovasti päästä opiskelemaan unelma-alaani. 

Risto Ihamuotila ehdotti, että uudet yliopisto-opiskelijat valittaisiin pääosin ylioppilasarvosanoilla. Jotkut voitaisiin myös haastatella. 

Jos näin olisi, olisin kaiketi panostanut vieläkin enemmän ylioppilaskokeisiin ja siihen, mitkä aineet olisikaan ollut järkevintä kirjoittaa. Haastattelu olisi sitten sellainen Amerikan ja Iso-Britannian yliopistojen motivaatio kirjeen tyylinen mahdollisuus vakuuttaa, miksi olisit hyvä opiskelemaan juuri sitä kyseistä alaa ja miksi juuri sinut pitäisi valita. Olisin biolääketieteen haastattelussa kaiketi antanut luennon telomeraaseista ja vanhenemisen estämisestä ja siitä kuinka kryoninen säilöminen tehdään pisteestä A pisteeseen B. Olisin mennyt ohi aiheen, mutta myös näyttänyt sen että intoa ja kiinnostusta löytyy. 

"Kun meillä on valtakunnallinen ylioppilaskoe, on kummallista että sen mahdollisuuksia ei käytetä", Ihamuotila sanoo lehtileikkeessä.

Lehtileikkeessä myös sanotaan näin: Alunperin ylioppilaskoe olikin nimenomaan pääsykoe yliopistoon. 1960-luvun puoliväliin saakka uudet ylioppilaast käytännössä kävelivät sisään yliopistoon.

"Ylioppilaskokeen merkitys tulisi nostaa sille kuuluvalle tasolle. Ylioppilaskokeen tulisi olla askelma yliopistoon. Tällöin kaikille ylioppilailla olisi tasaveroiset mahdollisuudet päästä opiskelemaan riippumatta siitä onko varaa kalliisiin preppauskursseihin. Yliopistoihin on piintynyt ajatus ettei pääsykokeita voi millään poistaa."


Minun mielestäni tälläinen ajatus olisi ihan viisas. Ehkä juuri siksi, koska Amerikassakin on näin = Kuinka hyvin pärjäät loppukokeessa vaikuttaa siihen mitkä yliopistot tarjoavat sinulle paikkaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti