keskiviikko 26. heinäkuuta 2017

Virkistyskäyttöön?

Luonnon virkistyskäyttö sisältää kaiken vapaa-ajan viettämistarkoituksessa, luonnonympäristössä tapahtuvan oleskelun ja liikkumisen jalan, hiihtäen, pyöräillen tai moottoriajoneuvolla tarkoituksena liikunta, maisemien ihailu, luonnon harrastaminen, retkeily, telttailu, metsästys, virkistyskalastus, veneily, virkistysluonteinen kotitarvemarjastus ja -sienestys tai muu vapaa-ajan toiminta. Ammattimainen, ansainta mielessä tapahtuva kalastus, metsästys, marjastus ja sienestys tai muu vastaava toiminta ei ole virkistyskäyttöä. Myös loma-asuminen ja matkailu siltä osin, kun niihin liittyy em. virkistystoimintoja, luetaan luonnon virkistyskäytön piiriin. Luonnon virkistyskäyttö sisältää täten kaikki jokamiehenoikeudella luonnossa tapahtuvat ulkoilutoiminnot ja näiden lisäksi virkistysmetsästyksen sekä osan jokamiehenoikeuden ulkopuolelle jäävästä virkistyskalastuksesta. Virkistyskäyttö -termiä käytetään erityisesti puhuttaessa luonnonvarojen käytöstä tai maankäytöstä.

-metla.fi


Palataanpa asiaan seurakuntayhtymän metsänhoito. Hehän lupasivat: 

Hyvän taloudellisen tuloksen lisäksi metsien käytössä otetaan huomioon myös metsien muut käyttömuodot ja virkistysarvot.


Jotkut pikkupuut vielä juuristaan kiinni ja yltävät pientä ihmistä polveen. Juokse tuossa metsässä nyt ja huuda: Olen Pocahontas! Naama on ruvella ennen kuin huomaatkaan. Kuinka se on virkistyskäytön huomioonottamista, että pitää ottaa silmä kouraan ja kytätä taukoamatta mihin astuu? 
Kasvaako tuossa mikään marja moneen kymmeneen vuoteen?
Joku tietysti huomauttaa, että enkös ollutkin se, joka haluaa metsän jättää luonnontilaan ja mahd. vähän hoitaa. Ei minua muutamat risut ja männynkävyt haittaa, mutta se että jätetään miltei hirsiä lahoamaan ja kasoittain oksia hyvien marjamaastojen tukkeeksi, on jo hieman älyvapaata puuhaa. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti