Luin Matti Wuoren Faustin uni.
Täytyy myöntää, etten ihan sanasta sanaan jaksanut. Mutta kyllä kirjassa oli paljon yliviivaamisen aihetta.
Kirjahan on siis kirjoitettu sopivasti syntymävuotenani eli 1995.
"...peittivät ennen laajat erämaat, jotka on nyt järjestetty keskitetysti valvotuiksi puupelloiksi. Niistä saadaan raaka-ainetta, joka myydään enimmäkseen heikosti jalostettuna selluloosana ulkomaille."
"Asumiskelvottomuus saattaa koitua sen kohtaloksi nopeamminkin, mikäli Maata ja sen elämää suojaava otsonikerros alkaa pohjoisella napa-alueella tuhoutua yhtä hätkähdyttävästi kuin Etelämantereen yllä, jossa repeämä on levinnyt Euroopan kokoiseksi."
"Lotto, uhkapeli jonka voittokerroin on poikkeuksellisen huono, onkin alkoholin ohella näiden muuten päällisin puolin jurottavien ja toisinaan herkeämättä kyttäävien ihmisten rakkainta ajankulua."
"On oikea hetki, ei vain katsoa eilisen jälkikuvaksi muuttuvaan maalais-Suomeen ja sen tilalle pystytettyyn itseään etsivään betonilähiöiden nyky-Suomeen..."
"Valtakunnan *virallisten* uutisten ykkösaiheeksi nostetaan kylläkin vaikkapa se kuohuttava havainto, että itäisen naapurin kansalaiset ovat perustaneet toistatuhatta yritystä tähän lintukotosuomeen. Että kehtavatkin!"
"Ylipäätään on turvallisempaa lojua kotoisalla uuninpankolla ja katsoa räppänästä ulos."
"Hautausmaat - niillä kulttuuri kukoistaa aidoimmin, ilman kateutta ja kaunaa."
"Todellinen intellektuelli ei sitoudu ideologioihin, vaan samastuu ihmisyyteen, ihmisarvoon ja niihin kätkeytyviin, vielä käyttämättä oleviin mahdollisuuksiin. Se merkitsee työtä ennen muuta ihmisoikeuksien ja ympäristön puolesta, minkä vastakohtana on välinpitämättömyys siitä, että ihmisiä ja ympäristöä tuhotaan kaukaisissa maissa tai että lapset näkevät niissä nälkää. Se on huolenpitoa maapallon ilmastonmuutoksesta ja tulevien sukupolvien oikeudesta elää siedettävää elämää. Se on välittämistä siitä, että lähes tuntemattomien maakolkkien viimeisiä aarniometsiä hävitetään häikäilemättä, ja yhteisiä uusiutumattomia luonnonvaroja uhrataan surutta lyhytnäköisyyden alttarille."
"Ainut keino olla eksymättä on olla perillä joka hetki."
"Kun olin pieni, kaikkialla oli kylttejä joissa kiellettiin kaupustelu ja kerjääminen. Nyt molemmat ovat yleistyneet, mutta samalla hienostuneet niin, että välillä pääsee unohtumaan, että kysymyksessä on ikivanha inhimillinen yritteliäisyys. Mainokset, sanoi jo Heinrich Böll, ovat vain rikkaiden tapa kerjätä."
"Onnistumisia ei Suomessa saa ikinä anteeksi. Epäonnistumiset sen sijaan kyllä, kunhan osoittaa kuuluvansa joukkoon, olevansa *samanlainen paskahousu kuin kaikki muutkin*."
"Valttikortit ovat harvojen käsissä, mutta myös panokset kasvavat sellaisiksi, ettei pelissä ole kohta voittajia."
"Suomalainen tyytyy olemaan jopa ilman jotakin hyvää kunhan naapurikaan ei sitä saa."
"Ei ole mitään väliä, jos minulla menee huonosti kunhan naapurilla menee vähintään yhtä huonosti. Siitä, että jollakulla menee erityisen hyvin emme osaa olla iloisia. Niin kuin Eino Leino jo sanoi; onni on kätkettävä, aarre on peitettävä."
"Ajoittain se lankeaa lapsenomaisen ahneuden syntiin. Rikkaan metsäluonnon typistäminen puupelloiksi, myös järjetön metsien lannoittaminen ja vesistöjen suruton pilaaminen tälläkin tavoin ja ylimuistoisen aarnimetsäbn raiskaaminen avohakkuin ovat silti kauhistus."
"Tulemme luultavasti kuitenkin vielä tekemään surutyötä senkin hävittämisestä niin kuin myös pohjavesien pilaamisesta, kunhan sen aika koittaa. Katumuksessa ja syyttelyssä osaamme kyllä piehtaroida. Vellova säälittely ja kosmiset mitat saava surkuttelu ei kuitenkaan palauta jo tuhottua Suomea eikä estä meitä tekemästä vastakin aivan samanlaisia virheitä..."
"Kieli on olento, joka kulkee omaan suuntaansa, jopa syö käyttäjänsä."
Drummm drummmm....
"Nyt metsä kirkkoni olla saa. Jos metsällä on ollut suomalaisille harras, jopa uskonnollinen merkitys, siitä on hyvin vähän jäljellä tai ainakaan havaittavissa. Metsäluonnon monimuotoisuus, lajirikkaus ovat saanett väistyä köyhtyneitten, tiukasti valvottujen puuplantaasien tieltä. Metsä henkisenä pyhättönä on kirjaimellisesti saanut tehdä tilaa avohakatuille raiskioille ja puupelloille, jotka tuottavat mahdollisimman tasalaatuista raaka-ainetta vientiteollisuuden tarpeisiin."
"Ankarassa ilmastossamme puu kasvaa sata päivää vuodessa, kun se tropiikissa kukoistaa vuoden ympäri. Jos luonnonolot antaisivat myöten, Suomi olisi varmaa jo istutettu täyteen eukalyptysta, joka on sellun keittoon ja paperin valmistamiseen paljon otollisempaa kuin kotoisat havupuut, joille oikeastaan vasta sadanvuoden kierto on aikuistumiseen riittävä."
"Jokaisella suomalaisella tulee arvo tai ammatti. Työtön ei tälläiseksi kelpaa."
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti