torstai 17. maaliskuuta 2016

Kotikyläni Rytky

Rytky on kylä Länsi-Kuopiossa. Se on ajansaatossa kohonnut Rytkyn järven ympärille. Kotoani on noin 25 km Kuopion keskustaan.

Netistä haettuna: "Rytky on kauniiden luonnonmaisemien täyttämä kylä".  On varmasti joskus ollut, mutta nyt kylä on paljas kuin sulkasatoinen lintu ja metsäretkelle mentäessä törmäät vähän väliä avohakkuulaikkuihin. Myös kaunpungillistumisen pelko on yhtä suuri ongelma kuin punaviinitahra, eikä siihen minkäänsortin Vanish Goldit auta.

Tärkeitä paikkoja:

Oinosenmäellä, ehkä Rytkyn korkeimmalla kohdalla, kohoaa säätutka. Sieltä näkee Puijontornille asti. Säätutkan läheisyydessä piileksii vielä löytämätön geokätkö.

Rytkyn ala-aste on pieni kyläkoulu, jossa itsekin kävin peruskouluni kuusi ensimmäistä vuotta. Se tarjosi turvallisen alun koulutielle ja minulla on äärettömän paljon ihania muistoja. Kritisoin Kuopion kaupungin mielipidettä yhdistää kyläkoulut yhdeksi suureksi kouluksi, tai poistaa kokonaan. Jolloin pienten koululaisten tulisi matkata Kuopioon asti kouluun. Kotipihassani kohoaa Rytkyn koulun pihasta tuotu reilu satavuotias savusauna.

Nuorisoseurantalolle voisi kehitellä nuorille ajanvietettä. Miksei vaikka peli-iltaa, käsityökerhoa tai vaikka Rytkyn omaa teatteria? Vaikka tämä saataisiin toteuttettua, vuotuinen jäsenmaksu ylittäisi varmasti nuorten kukkaronnyörien rajat.

Omakoti kullan kallis. Pienestä tupakeittiö mummonmökistä on kohonnut vanhempien taitavissa käsissä kaunis maalaistalo, joka kohoaa kalliolle ja jota ympäröi metsät. Sisältä löytyy tilaa lemmikkieläimille ja ulkona on reippaasti hehtaareita hevosille.

-juttu on ilmestynyt vuoden ensimmäisessä Curly-lehdessä. Johon on tosin eksynyt inhimillinen virhe. Omakoti kullan kallis- kuvatekstin alla on kuva nuorisoseurantalosta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti