Sivut

sunnuntai 14. toukokuuta 2023

Mash up

 Ens vuonna Ruotsissa euroviisujen alkushow:ssa odotan innolla Loreenin tattoo kappaleen mashup ilakointia Abban The Winner takes it all kappaleen kanssa. Loistava idea kun on Abban 50 vee juhlavuosi! 

Cha Cha Cha

 ABBA voitti Euroviisut ! đŸ„‡


Ai niin siis se olikin Loreen ... 🙉


NÀÀ kappaleet vaan kuulostaa alussa niin identtisiltÀ. Se tempo millÀ sanat lausutaan/ lauletaan.


Niille jotka sanoo ettĂ€ kateellisena vaan huutelen niin ei ole mitÀÀn syytĂ€ olla kateellinen. Suomi sai euroviisuhistorian parhaimman tuloksensa sitten Lordin. TĂ€ysin originaalilla kappaleella suomeksi laulettuna, kappaleella joka villitsi yleisön ja sai yleisö ÀÀnet puolelleen. Se ettĂ€ jÀÀ toiseksi Abballe on voitto. No tuttu on turvallista. EhkĂ€ Suomi ensi vuonna ottaa euroviisulavan haltuun kappaleella Waterloo sanoituksella Helsinki. No one will know 😉 


HyvĂ€ Suomi! HyvĂ€ KÀÀrijĂ€! 

keskiviikko 15. maaliskuuta 2023

Korkeakoulujen yhteishaku

 Nonni on taas tĂ€nĂ€ vuonna haettu....


Hakutoiveesi ovat:

1. Biokemia, Biokemian tutkinto-ohjelma, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v) - Oulun yliopisto, Biokemian ja molekyylilÀÀketieteen tiedekunta

2. Biologian kandidaatti- ja maisteriohjelma, luonnontieteiden kandidaatti ja filosofian maisteri (3 v + 2 v) - JyvÀskylÀn yliopisto, Matemaattis-luonnontieteellinen tiedekunta

3. Laboratorioanalyytikko (AMK), laboratorioanalytiikka, pÀivÀtoteutus - Metropolia Ammattikorkeakoulu, MyyrmÀen kampus

4. Insinööri (AMK), Laboratoriotekniikka, pÀivÀtoteutus - Tampereen ammattikorkeakoulu, TAMK PÀÀkampus

5. Sairaanhoitaja (AMK), monimuotototeutus - Diakonia-ammattikorkeakoulu, DiakHub ItÀ-Suomi

maanantai 16. tammikuuta 2023

Mökkinaapurina Fiasko

KyllĂ€ se on surku ja jĂ€rkytys kun joutuu ihminen tĂ€ssĂ€ taloustilanteessa ja energiakriisissĂ€ tekemÀÀn niin umpityhmĂ€n pÀÀtöksen ettĂ€ hakkaa mökkitonttinsa kaikki puut. On se surku olla niin köyhĂ€. SiinĂ€ kĂ€rsii sekĂ€ oma yksityisyys ettĂ€ myös mökkinaapurin. Ja, eikö todellakaan ole jotakin lakia joka estĂ€isi ihan rajalta puiden kaatamisen ilman naapurin kuulemista? 

TĂ€mĂ€ kyseinen mökki taisi muistini mukaan olla joku Villa Ruusu... Roosa eikun ROSA! vuokramökki. Kuka sitĂ€ enÀÀ tuommoisella mökkimaisemalla vuokraa? Ei saa kukaan ruususenunta tuollaisessa mökissĂ€. EipĂ€ sitĂ€ nĂ€köjÀÀn kukaan vuokrannut aiemminkaan kun tuollaiseen Ă€lyttömyyteen joutui. Kaikki puut viiimeistĂ€ myöten... JĂ€rkyttĂ€vÀÀ!  Ainakin kuulopuheiden mukaan on siis viety kaikki. 

MinĂ€pĂ€s taidankin nyt mökkeillĂ€ ahkerammin ja istua puutarhakeinussa kyttÀÀmĂ€ssĂ€. 




Hankin monokkelit ja kiikarit ja katson oikein tarkkaan ettĂ€ varmasti ymmĂ€rtĂ€vĂ€t; mitĂ€hĂ€n sitĂ€ tuli tehtyĂ€.  

Siis kyllĂ€ tekis mieli kysyĂ€ ettĂ€ oliko jĂ€rkee, rikastuko niillĂ€ puilla nyt niin paljon ettĂ€ kannatti pilata omalla toiminnallaan myös mökkinaapurin maisema... 

KyllĂ€ tuntuu yhtĂ€ pahalta kuin olisi yhdessĂ€ yössĂ€ noussut kaatopaikka mökkinaapurin tontille. 




keskiviikko 4. tammikuuta 2023

Liar Liar Pants on Fire

Koira nosti jalkaa olkkarissa ja asetin kusen pÀÀlle sanomalehteĂ€, joka oli Kirkko & Koti Nro12  28.12.2022- lehti. ÄkkiĂ€ nostin lehden kappaleen ja oikein kuivattelin sitĂ€ ettĂ€ viittii lukaista. Otsikko, jonka huomasin oli JO RIITTÄÄ! YmpĂ€ristö tarvitsee tekoja myös seurakunnalta. SieltĂ€ löysin itseni sitten osoitteeseen  

kuopionseurakunnat.fi/ymparisto  


ja en ole pitkÀÀn aikaan nauranut yhtÀ makeasti. Sisko oli juuri laittanut kaakaota ja se valui sieraimista. Siskokin ihmetteli ettÀ no, jopas hurahti elimistö nopeasti sokerihumala tilaan.

MillekÀ minÀ sitten nauroin. No sivuston ensimmÀisille sanoille:

"Olemme saaneet Jumalalta lahjaksi ainutlaatuisen elinympÀristön. Toimimme luomakunnan eheyden varjelemiseksi, monimuotoisuuden suojelemiseksi ja kestÀvÀn elÀmÀntavan puolesta."



               meaning: to tend to talk boastfully without any intention of acting on one's words

elikkÀs suuret sanat ei suuta halkaise



















No, ladataanpas se ympĂ€ristöohjelma PDF ja tutustutaan siihen. 
Ai ettÀ. MÀ rakastan tÀtÀ nipotusta ja valittamista ja v#ttuilua. Asiaan.

EnsimmĂ€isenĂ€ höpötetÀÀn ettĂ€ tavoitteena on ympĂ€ristödiplomista viestiminen. Hmmm, pisti ajattelemaan ettĂ€ voisitte viestiĂ€ avoimesti ettĂ€ hei vaan kaikille hakkaamme tĂ€llĂ€ kerralla pari hehtaaria tÀÀltĂ€ ja ensi kerralla parisenkymmentĂ€ tuolta. Avoimesti vaan kaapista ulos niiden hakkuusuunnitelmien kanssa. Siten ne seurakuntalaiset joita kiinnostaa pysyvĂ€t kĂ€rryllĂ€ missĂ€ ja milloin ja kuinka paljon mehtÀÀ kaatuu. 
Niin, ja viime vuonna moto mönki ilman ennakkovaroitusta ponitarhojen viereen hakkaamaan metsÀÀ. Olisi siitÀkin voinut ilmottaa ettÀ, siirtÀkÀÀpÀs ponuset muualle hetkiseksi.

Sitten siinÀ PDF:ssÀ on paljon liirumlaarum blaa blaa
tÀrkeitÀ asioita tottakai muttei heiluta minun kiinnostuksen mittaria mihinkÀÀn suuntaan niin skipataan vÀhÀn


Kohdassa 9. mennÀÀn taas sitten niihin "kaakao pursuaa sieraimista- nauruihin. 

EnsinnĂ€kin en paljon kehuskelisi ettĂ€ metsĂ€t on PEFC-sertifikoitu. TĂ€stĂ€ sertifikaatista sanotaan ettĂ€ se on hyvĂ€ niille jotka haluaa nyhtÀÀ metsĂ€stÀÀn mahdollisimman paljon rahaa. Ja, olen myös lukenut ettĂ€ tĂ€tĂ€ sertifikaattia on "paranneltu" luontoarvojen kustannuksella ja luonnon hyvinvointiin kuuluvien asioiden heikennyksellĂ€. Ekologisia kriteereitĂ€ on 1990-luvulta lĂ€htien vain heikennetty... sanotaan suomenluonto.fi sivulla. PEFC-sertifikaatti on metsĂ€talousvĂ€en vaihtoehto ympĂ€ristöjĂ€rjestöjen tukemalle FSC-sertifikaatille
Suomenluonto.fi sivulta: MitÀ jÀrkeÀ on sertifikaatissa joka ei edistÀ ekologista kestÀvyyttÀ vaan menee sieltÀ missÀ aita on matalin. Ei ihme, ettÀ 90% prosettia suomen talousmetsistÀ (ja seurakunnan) kuuluu PEFC-sertikaatin piiriin. Siihen kun ei paljon vaadita.

Onkohan sen uudistettu sertifikaatti yhtÀÀn parempi. Luonnon kannalta.

Niin, ettÀ en paljon kehuskelisi. Jos siirrytte FSC-serifikaattiin niin olette kusessa. Etsin jonkun tyypin jolle voin ilmoittaa tÀstÀ rikoksesta:








NimittĂ€in nimittĂ€in... FSC-sertifikaatissa on mÀÀritelty luonnonmonimuotoisuden kannalta erityisen arvokkaita aina sÀÀstettĂ€viĂ€ puita. NiitĂ€ ei kaadeta missÀÀn tilanteessa. Esimerkiksi isot haavat joiden rinnankorkeuslĂ€pimitta on yli 40cm... -lĂ€hde upmmetsĂ€ paraskin puhuja kun upm nĂ€kyy olevan monessa punaisessa kuitunauhassa 


Metsien monimuotoisuutta turvataan monin keinoin, mm. jÀttöpuuryhmillÀ, lahopuuta lisÀÀmÀllÀ ja huomioimalla metsÀn monikÀyttömahdollisuudet. Erityisesti maanmuokkauksessa, lannoituksessa ja ojituksissa huomioidaan vesiensuojelutoimenpiteet...









Niin ja sitten sillon vuonna joku ja jotain, tyyppi mittailee paljonkohan tĂ€stĂ€ metsĂ€stĂ€ sais rahaa ja hakkuut oli suunnitelmissa vaikka siellĂ€ on lĂ€hde ja lĂ€hteet ovat MetsĂ€lain 10 §:n perusteella suojeltuja erityisen arvokkaita elinympĂ€ristöjĂ€.. . ettĂ€ joo_oh. All mouth no trousers jĂ€lleen kerran.

EttÀ mitÀs siellÀ PDF:ssÀ lukeekaan seuraavaksi --->

MetsÀlain tarkoittamat erityisen tÀrkeÀt elinympÀristöt, kuten luonnolliset kosteikot, norot ja lehdot, huomioidaan metsÀnhoidossa ja sen suunnittelussa. Toisto tekee hyvÀÀ niin pannaanpas muutama kuva taas:







ja siis nÀÀ kuvat on koska niiden ympÀristö on avohakattu

Hakkuita rajoitetaan rehevillÀ kohteilla lintujen pesimÀaikaan...






No, viime vuonna oltiin pesimĂ€aikaan harventamassa. Niin, ja miksi huomioidaan vaan lintujen pesimĂ€aika. Kaadettiin just sitĂ€ mehtÀÀ missĂ€ on paljon oravia. MeidĂ€n pihaan ne nÀÀntyneet poikaset sitten tuli kuolemaan. 

MetsÀsuunnitelmaan on merkittynÀ kaksi ELY-keskuksen vahvistamaa liito-oravan pesimÀaluetta ja mahdollinen huuhkajan reviiri, ja ne on jÀtetty metsÀnhoidon ulkopuolelle.


Niin. EihÀn niitÀ kaikkia mahdollisia huuhkajan reviirejÀ voi tietÀÀ. Mutta kuunnellaanpa tÀnÀ vuonna huhuileeko tÀÀllÀ meillÀ huuhkaja jonka metsÀ hakattiin. Saa nahdÀ. Tai siis kuulla.


SeurakuntayhtymÀ on vapaaehtoisesti suojellut omistamiaan metsÀalueita Puijolla yhtÀaikaisesti kaupungin kanssa sekÀ muutamia noin 8 hehtaarin metsÀalueita


Onhan se kiva juttu ettÀ olette suojelleet. Mutta voisihan sitÀ suojella jossain muuallakin kuin vain siellÀ Puijolla.











Ainakin kuulemani huhupuheiden mukaan tÀmÀkin kallioinen jyrkÀnne metsÀ olisi ollut nimiÀ vaille valmis suojelualoite. Mutta eipÀ sillÀ ole vÀliÀ enÀÀ kun koko lakialue on hakattu.